Türkçe Anlamı

    Temas Sonuçları

    Temas kelimesi kelimesinin anlamı için sonuçlar, seçerek Temas kelime anlamını görüntüleyin.

    Temas kelimesini içeren ve alakalı 7 sonuç bulundu.

    temas

    Arapça mss kökünden gelen tamāss تماسّ z "birbirine değme" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça mass veya masīs مسّ/مسيس z "parmak uçlarıyla dokunma, değme" sözcüğünün tefāˁul vezni (VI) masdarıdır.

    temaşa

    Arapça mşw/mşy kökünden gelen tamāşāˀ تماشاء z "gezinti, seyran" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça maşā "yürüdü" fiilinin tefāˁul vezni (VI) masdarıdır.

    temaşa sanatı

    platonik

    Fransızca platonique "1. Eflatun'cu (felsefe), 2. fiziksel temas içermeyen eşcinsel aşk [esk.], fiziksel temas içermeyen aşk" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Platōn "Yunan filozofu Eflatun (MÖ 429-347)" özel adından +ikos sonekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca platōn πλατών z "enli, geniş, yayvan" sözcüğünden türetilmiştir.

    benmari

    Fransızca bain-marie "ateşle doğrudan temas ettirmeden, suya batırılan kap içinde pişirme" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince balneum Mariae "'Meryem banyosu', ateşle doğrudan temas ettirmeden, suya batırılan kap içinde pişirme (simya terimi)" deyiminden evrilmiştir. Bu sözcük Latince balneum "banyo" ve Maria "Meryem (muhtemelen: Musa'nın kızkardeşi olup simya ilminin kurucusu sayılan Miriam)" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için banyo maddesine bakınız.

    kontak

    Fransızca contacte "temas" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince aynı anlama gelen contactus sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince contingere, contact- "temas etmek, bitişmek, dokunuşmak" fiilinden türetilmiştir. Latince fiil Latince tangere, tact- "dokunmak" fiilinden con+ önekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için takt maddesine bakınız.

    seman

    Türkçe sözcük, Ad halinde (anatomi) Diş köklerini kaplayan sert madde anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan seman kelimesi (fizik) Bir metalle temas durumunda ısıtılan ve yüksek sıcaklıkta ayrışarak taşıdığı elementlerden bir veya birçoğunu o metalin yüzeyine yayan madde anlamındadır.