Saki kelimesi kelimesinin anlamı için sonuçlar, seçerek Saki kelime anlamını görüntüleyin.
Arapça sḳṭ kökünden gelen sāḳiṭ ساقط sukut maddesine bakınız.
"düşen" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi içinArapça sḳy kökünden gelen sāḳī ساقي
"mecliste su veya içki kadehi sunan kişi" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça saḳy سقي "su verme, sulama" sözcüğünün failidir. (NOT: Bu sözcük Aramice/Süryanice şāḳyā שקיא "içki kadehi sunan kişi, saki" sözcüğü ile eş kökenlidir. Aramice/Süryanice sözcük Akatça aynı anlama gelen şāḳū sözcüğü ile eş kökenlidir. )Arapça s̠ḳl kökünden gelen s̠aḳīl ثقيل sıklet maddesine bakınız.
"ağır, hantal" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi içinArapça skn kökünden gelen sākin ساكن sükûn maddesine bakınız.
"1. oturan, bir yerde ikamet eden, 2. hareketsiz, durgun" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi içinFarsça şāgird شاگرد şikâr maddesine bakınız.
"öğrenci, talebe, çırak" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen aşakart sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Soğdca əşkart- "takip etmek, peşinden gitmek" fiili ile eş kökenlidir. Soğdca fiil Avesta (Zend) dilinde yazılı örneği bulunmayan *haşa-karta- "takip eden?" sözcüğü ile eş kökenlidir. ) Daha fazla bilgi içinArapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *sakır- "yapışmak?" fiilinden +gA sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sakız maddesine bakınız.
Eski Türkçe sakız sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *sakır- "yapışmak" fiilinden +Iz2 sonekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.