Türkçe Anlamı

    Gerek Sonuçları

    Gerek kelimesi kelimesinin anlamı için sonuçlar, seçerek Gerek kelime anlamını görüntüleyin.

    Gerek kelimesini içeren ve alakalı 13 sonuç bulundu.

    gerekmek

    Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء z "dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל z "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי z "doldurma" kökünden türetilmiştir.

    gereksiz

    Türkçe sözcük, Belirteç halinde gerekli gereksiz anlamına gelir. Türkçe sözcük, Ön ad halinde Bizim aramızda, birbirimiz hakkında çok şey bilmek gereksiz olduğu gibi tehlikelidir de. -R. Mağden anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan gereksiz kelimesi Türkçe anlamındadır.

    gerek

    Türkçe sözcük, Ad halinde Vaziyeti bir bütün hâlinde ve bir anda kestirdikten sonra anların gereklerine göre davranırım. - N. F. Kısakürek anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan gerek kelimesi ge·rek anlamındadır. Türkçe sözcük, halinde gerekmek fiilinin 3. tekil kişi çekimi olan gerekir sözcüğünün kısaltılmış biçimi anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan gerek kelimesi İşte tam da bu yüzden, bize de Rönesans gerek! anlamındadır. sözcük, Ön ad halinde gerek anlamına gelir. dilinden alınan gerek kelimesi Eski Türkçe kärgä anlamındadır. Türkmence sözcük, Ad halinde gerek, lâzım, gerekli, lüzumlu anlamına gelir.

    cazgır

    Türkçe yazılı örneği bulunmayan *cihazgir "tören gereçlerini taşıyan" sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük Arapça cihāz جهاز z "donanım, her türlü tören için gerekli eşya ve gereçler" ve Farsça gīr گير z "tutan" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için cihaz, +gir maddelerine bakınız.

    cenabet

    Arapça cnb2 kökünden gelen canābat جنابة z "1. şer'an kirli olma, gasl etmeyi gerektiren durumda olma, 2. bu durumda olan kişi " sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice ganābā גנבא z "hırsız, özellikle gece vakti ve gizlice çalan hırsız " sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice #gnb גנב z "çalma, hırsızlık etme" kökünden türetilmiştir.

    cihaz

    Arapça chz kökünden gelen cihāz جهاز z "donanım, teşkilat, gerekli eşya" sözcüğünden alıntıdır.

    cinayet

    Arapça cny2^ kökünden gelen cināyat جناية z "suç, özellikle İslam hukukunda kabahatten daha ağır olan suç, ölüm cezası gerektiren suç" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice gny kökünden gelen gunāyā גניא z "suç, günah, kefaret gerektiren eylem" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen vināh sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için günah maddesine bakınız.

    elzem

    Arapça lzm kökünden gelen alzam ألزم z "daha gerekli, en gerekli" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça lāzim لازم z sözcüğünün tafdilidir. Daha fazla bilgi için lüzum maddesine bakınız.

    fezleke

    Arapça faḏlakat فذلكة z "gerekçe yazısı" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça fa ḏālika ف ذالك z "'şunun için'" deyiminden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için fe+ maddesine bakınız.

    fuzuli

    Arapça fuḍūlī فضولى z "haddini aşan, fazlalık, gereksiz şey" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça fḍl kökünden gelen fuḍūl فضول z "lüzümsuz, artık, fazla şey veya söz" sözcüğünün nisbet halidir. Daha fazla bilgi için fazla maddesine bakınız.

    hacet

    Arapça ḥwc kökünden gelen ḥācat حاجة z "gereksinme, ihtiyaç" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḥāca حاج z "gerekti" fiilinin masdarıdır.

    harç

    Arapça χrc kökünden gelen χarc خرج z "1. çıkma, harcama, masraf, 2. gereken şeyler, gereç, malzeme" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça χaraca "çıktı, dışarı çıktı, çıkış yaptı, çıkıntı yaptı, yoldan çıktı" sözcüğünün masdarıdır.

    icap

    Arapça wcb kökünden gelen īcāb ايجاب z "gerektirme, zorunlu kılma, vacip etme" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça wucūb وجوب z "gerekme, zorunlu olma" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarıdır. Daha fazla bilgi için vecibe maddesine bakınız.